Sháníte bydlení v Praze? Zdaleka nejste sami.

Sháníte v Praze bydlení a právě jste se upřímně zděsili, jaká nabídka se před vámi otevírá? Máte pocit, že jsou částky za bydlení v hlavním městě jednoduše přemrštěné, a ani náhodou se vám nechce takovému systému podřizovat? Je ale vůbec nějaká šance sehnat bydlení za lidovější cenu?

Podle nejnovějšího Sčítání lidu, domů a bytů ze začátku r. 2021 se v Praze momentálně dlouhodobě zdržuje nad 1,33 mil. lidí. To je podle velmi hrubého statistického výpočtu více jak 2,5 tisíc obyvatel/km². Oproti dalším evropským metropolím na tom ale nejsme ještě tak moc zle. Pro srovnání např. Paříž se musí vyrovnávat s téměř desetinásobnou hustotou zalidnění. I tak je ale v Praze, stejně jako v jiných velkých městech, čím dál větší problém sehnat nové bydlení za rozumnou cenu. V čem je vlastně problém a proč se situace nezlepšuje? Jde proti tomu vůbec bojovat nebo se musíme spokojit s výrazně dražším bydlením než v jiných českých městech?

Proč je v Praze blaze, ale draho?

V první řadě za to může vysoká poptávka. Do Prahy každoročně přijíždějí tisíce lidí za prací, studiem nebo na dovolenou, a jejich množství neustále stoupá. Studentské koleje jsou beznadějně zaplněné, stejně jako hotely pro turisty. Pokud jste zaznamenali fenomén Airbnb, víte, že právě na zahraniční poptávce se snaží spoustu soukromých vlastníků bytů vydělávat. Své byty v Praze místo dlouhodobých pronájmů pronajímají krátkodobě pro účely turistů, a za tuto službu si účtují vysoké poplatky. Pak se ale stává, že je velké množství bytů (převážně v centru města) mimo sezónu prázdných, a tedy nevyužitých. Magistrát se snaží proti takovému byznysu částečně bojovat, ale ve skutečnosti zůstává situace bohužel víceméně neměnná.

Dalším problémem jsou omezené možnosti novostaveb. Praha jednoduše není nafukovací, a i když se nové stavební parcely vynořují všude možně, počet nových bytů je stále příliš nízký, aby mohl pokrýt veškerou poptávku. Ceny těchto bytů jsou navíc ještě vyšší, než ceny starších bytů. Ty jsou sice oproti novostavbám relativně dostupné, budete mít ale často svázané ruce, co se případné rekonstrukce týče.

Koupě nového bytu

Pokud máte to štěstí, že disponujete dostatečným počátečním kapitálem, koupě bytu v Praze může být i zajímavou investicí do budoucna. Jejich průměrná cena se teď pohybuje kolem 125 000/m² a neustále stoupá. Najděte si sympatickou realitní kancelář (stačí zadat “realitka praha” do googlu a budete mít nespočet možností na výběr), a tam vám rádi poradí, jak nejlépe zhodnotit svoje finance koupí nemovitosti.

Pronájem družstevního bytu nebo bytu v soukromém vlastnictví

Většina nově příchozích do Prahy si bohužel nemůže dovolit investovat několik milionů do koupě vlastního bytu. Jedinou možností je pak tedy pronájem bytu v obecním, družstevním nebo soukromém vlastnictví. Nevýhody jsou zde zcela jednoznačné –měsíčně platíte poměrně vysokou cenu za něco, co není nijak hmatatelné. Ano, máte kde bydlet, ale i tak to může být mnohdy poněkud frustrující. Váš realitní makléř vám může snadno pomoci vyplést se z tohoto matoucího bludiště a vyhnout se nevýhodné nebo podvodné nabídce.