Katastr nemovitostí – neocenitelné informace během pár kliknutí

Ať už vybíráte nový dům nebo parcelu pro vaši stavbu, katastr nemovitostí je jako studna informací, které vám mohou ve vašich plánech výrazně pomoci. Je zcela veřejný a přístupný z jakéhokoli přístroje s přístupem k internetu. Pokud se ale hledání v katastru obáváte, vězte, že opravdu není čeho.

 

Myšlenka souhrnné evidence půdy a domů v obcích není žádnou novinkou. Kořeny katastru sahají do 13. století, ale jeho modernější a kompletní verze se začaly objevovat až za vlády Marie Terezie a následně jejího syna Josefa II. Ale ani ty samozřejmě zdaleka neobsahovaly vše, co nalezneme v katastru dnes. Co víc, zatímco dříve jsme museli vážit cestu na úřad, nyní je celý systém k dispozici online. A co všechno se dá vlastně tedy v katastru najít?

Koupě parcely/domu/bytu

Zaujala vás konkrétní parcela nebo stavba a chcete si o ní zjistit informace? Pak není nic jednoduššího, než si v katastru objekt vyhledat. Dozvíte se aktuálního majitele, jeho trvalou adresu, výměru pozemku a další údaje, jako například evidenční čísla pro další vyhledávání. Pokud vaše místní realitka nabízí dům nebo byt kupříkladu na náměstí, zjistíte také míru památkové ochrany příp. přírodní ochrany, pokud se jedná o objekt zasahující do krajiny.

Hypotéka se zástavou

Ne vždy je stavba nebo parcela bez břemena. Může se například stát, že je zatížena zástavním právem, tzn. majitel domu jimi ručí u své hypotéky v případě neplacení pohledávek. Zástavní právo je vázáno na konkrétní nemovitost a převodem nemovitosti na nového majitele nezaniká. V katastru se takovou skutečnost vždy dozvíte, proto je jeho kontrola to nejmenší, co pro svůj klid můžete udělat. Váš realitní makléř vám potom případně poradí s dalším postupem.

 

Sdílené prostory

 

Hádá se s vámi soused, že ten výmol na cestě je váš problém, zatímco vy jste si jistí, že ta cesta odjakživa patřila k jeho domu? Udělejte si se sousedem kávu a v katastru se jednoduše přesvědčte. Stejně tak můžete v případě havarijních stavů přilehlých nemovitostí vyhledat, zda je spravuje obec nebo patří soukromým majitelům. Nechcete přeci, aby vám při nejbližším větříku lítala po pěstěné zahradě prkna z nějaké ruiny.


I když zrovna žádnou nemovitost nekupujete, do katastru se pro zajímavost podívejte alespoň pro cvik. Na stránkách www.nahlizenidokn.cuzk.cz najdete i návody pro orientaci v katastru a odpovědi na nejčastější otázky. K přihlášení do systému vám stačí opsat kód z obrázku, přihlásit se přes portál e-identita.cz nebo zvolit dálkový přístup, pokud ho máte zřízený.